DANIEL LOMMEL
Ο Daniel Lommel γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας της Λιέγης με τον Joseph Lazzini και στη συνέχεια στη γενέτειρά του με τη Nora Kiss.
Το 1964 προσλαμβάνεται στα Μπαλέτα του Αμβούργου (με διευθυντή, τότε, τον Peter van Dijck) και συμμετέχει στα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου, μαζί με διακεκριμένους χορευτές (Jacqueline Rayet, Claire Motte, Maria Tallchief, Sonia Arova, Marilyn Burr) σε χορογραφίες των George Balanchine, Roland Petit και Janine Charrat, οι οποίοι συνεργάζονταν με τα Μπαλέτα ως προσκεκλημένοι καλλιτέχνες.
Από το 1967 συνεργάζεται με τα “Μπαλέτα του 20ού αιώνα”, του Maurice Béjart, ως σολίστ και από το 1973 ως καλλιτεχνικός συνδιευθυντής. Στη διάρκεια της «περιόδου Béjart», εμφανίζεται στη σκηνή με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης: Jorge Donn, Paolo Bortoluzzi, Suzanne Farrell.
Aπό το 1975 ως το 1983, ερμηνεύει με τον Rudolf Nurejev τα Lieder eines fahrenden Gesellen του Μάλερ, στις μεγάλες σκηνές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Τον Αύγουστο του 1980, ο Daniel Lommel, με τη συνδρομή Ελλήνων, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων, ίδρυσε στην Αθήνα το χοροθέατρο «ΑΕΝΑΟΝ». Η πρώτη παράσταση της ομάδας, σε συνεργασία με τον Μίνω Βολανάκη, πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα, μετέπειτα «Θέατρο Μελίνα Μερκούρη». Από το 1980 ως το 1989, με τη θερμή υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη, τότε Υπουργού Πολιτισμού, ο Daniel Lommel εντάσσει το «Αέναον» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Το 1990 επιστρέφει στη Γαλλία όπου και δίδαξε κλασικό μπαλέτο και αρχαίο δράμα στο Κρατικό Ωδείο της Τουλούζ και στο Κέντρο Χορογραφίας του Ζοζέφ Ρουσίλλιο, συνεχίζοντας πάντα τις χορογραφικές του δημιουργίες. Το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του σχήματος χορού της Κρατικής Σχολής Χορού της Μπουρζ και την καλλιτεχνική διεύθυνση του ομώνυμου φεστιβάλ.
Ωστόσο, η Ελλάδα τον ξανατράβηξε πίσω. Αυτή τη φορά την τύχη είχε η Αθήνα. Όπου και αν βρεθεί, όμως, αυτό που δεν αλλάζει είναι η μαγεία που σκορπά με τις δημιουργίες του. Τον Οκτώβριο του 2003, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και την ομάδα «ΝέΗΛΥΣ» σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.
Ως σήμερα, το «Αέναον» έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δημιουργική πορεία: τουλάχιστον 65 έργα και περίπου 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Πάντοτε σε αναζήτηση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών, πρόθυμων να συμμετάσχουν στις μελλοντικές του δραστηριότητες, ο Lommel επιμένει στην αέναη ανανέωση της τέχνης του, τόσο στη μορφή του κλασικού μπαλέτου, όσο και του σύγχρονου χορού.